Har du hørt om JAMstack? Med mindre du er front-end utvikler og er veldig opptatt av å bruke de "hotteste" verktøyene, så har du mest sannsynlig ikke det. Vi gir deg en innføring!


Hurtig lasting av nettsider har i de siste årene blitt mer vektlagt av Google. Hastighet er derfor veldig relevant for å gjøre nettstedet mer søkemotoroptimalisert (SEO) og dette er derfor også interessant for digitale markedsførere. Hastighet er også kritisk for UX, konvertering og generell kundelykke, for så snart brukerne dine trykker på tilbakeknappen, skyter avvisningsfrekvensen i været. I følge Unbounce så har "nettsteder som lastes på fem sekunder eller mindre, opptil 70% lengre gjennomsnittlige økter".Med andre ord: vil du at besøkende skal bli værende på nettstedet, så er rask respons avgjørende.
For å oppnå bedre ytelse har utviklere måttet se på forskjellige måter og verktøy som sammen kunne øke hastigheten og samtidig opprettholde et høyt sikkerhetsnivå. Tradisjonelle og dynamiske CMS-baserte nettsteder har en ulempe med at data må hentes fra en database eller lignende for å levere ut innhold på nettsidene. Bruk av såkalt reverse-proxyer og cache ("hurtiglager"), slik som nginx og Varnish, har vært mulige måter å øke ytelsen på. Men nå finnes det en "new kid on the block", nemlig JAMstack-baserte nettsteder.

Hva er JAMstack?Det offisielle JAMstack-nettstedet definerer begrepet som:"En moderne arkitektur - Lag raske og sikre nettsteder og dynamiske apper med JavaScript, API-er og forhåndsdefinert Markup, servert uten webservere."JAMstack, som arkitektur-konsept, ble skapt av Mathias Biilmann Christensen, medstifter av Netlify - et raskt voksende Cloud Computing-selskap som tilbyr hosting og serverløse backend-tjenester for statiske nettsteder. Det kan brukes til å bygge statiske nettsteder som er betydelig raskere og mer stabile enn dynamiske, men som likevel er dynamisk i den forstand at websidene oppdateres når det publiseres nytt innhold eller kildekoden endrer seg. JAMstack er altså ikke et spesifikt verktøy, men et økosystem som gjør det effektivt å opprette lynraske nettsteder.Hva står JAMstack for?JAM står for "Javascript", "APIs" og "Markup": I illustrasjonen av JAMstack-arkitekturen nedenfor ser vi at kombinasjonen av maler og innhold kompileres til statiske HTML-sider/innhold som så distribueres til et innholdsnettverk (CDN). CDN medvirker til at sidene lastes så nær brukeren som mulig.jamstack-architectureHvorfor skal du bruke JAMstack?JAMstack er en moderne og effektiv måte å utvikle nettsteder på. Sammenlignet med sentraliserte, database-avhengige nettsteder har JAMstack-baserte nettsteder følgende fordeler:

I et SEO-perspektiv er det få grunner til å bruke noe annet enn JAMstack. Google favoriserer nettsteder som laster hurtig og brukerne klikker ikke "tilbake-knappen" i samme grad. Sett fra utviklernes ståsted, vil JAMstack gi en bedre opplevelse, da de kan fokusere på å utvikle den beste brukeropplevelsen, benytte den nyeste teknologien og bekymre seg mindre om ytelse og skalerbarhet.I Labs liker vi JAMstack og selv om vi benytter forskjellige teknologier avhengig av hva som skal lages, er "vår" stack for tiden:

Du kan gjerne lese mer om JAMstack på deres nettsider. Her finner du mer informasjon og eksempler på verktøy som kan benyttes.Ønsker du å vite mer om bruken av JAMstack hos oss i Labs? Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat!